Piklbol Teren

Sadržaj

Teren za Piklbol,Dimenzije ,Raspored i Oznake
Dimenzije i opšta struktura
Zona bez voleja (NVZ) ili “Kuhinja”
Servisni tereni
Osnovna linija i bočne linije
Središnja linija
Oznake za servisnu oblast
Mreža
Uputstva za Piklbol u invalidskim kolicima
Postavljanje Sopstvenog Terena za Piklbol
Neophodna Oprema i Mere
Uradi Sam Saveti i Trikovi
Mere Predostrožnosti i Održavanje

Dimenzije i opšta struktura

Prvo razmotrite ukupnu veličinu terena. Standardni teren za piklbol meri 6,1 metara u širinu i 13,4 metara u dužinu. Ova veličina je konzistentna kako za pojedinačnu, tako i za igru u parovima, obezbeđujući svestranost i prilagodljivost za igrače svih tipova. Kao tačka poređenja, ovo čini teren za piklbol iste ukupne veličine kao teren za badminton u parovima.

Zona bez voleja (NVZ) ili “Kuhinja”

Piklbol teren ,mere i oznake terena

Preusmeravajući se na specifične delove terena, zona bez voleja (NVZ), kolokvijalno nazvana “Kuhinja”, kritična je oblast na terenu. Ovaj deo se proteže 2,13 metara od mreže sa obe strane. Kao rezultat toga, NVZ stvara prostor gde igrači ne mogu izvesti volej, dodajući dodatni sloj strategije igri.

Servisni tereni

Kako nastavljamo sa rasporedom, servisni tereni igraju ključnu ulogu u određivanju toka igre. Ovi pravougaonici se nalaze s obe strane središnje linije i duboki su 4,57 metara i široki 3,05 metara. Igrači serviraju dijagonalno u ove servisne terene, slično metodi viđenoj u tenisu. Međutim, važno je napomenuti da u piklbolu servisi moraju odskočiti pre nego što ih primajući igrač vrati.[14]

Osnovna linija i bočne linije

Ovi unutrašnji delovi su okruženi osnovnom linijom i bočnim linijama. Osnovna linija vodi paralelno sa mrežom, 6,7 metara od nje, označavajući spoljnu granicu terena na oba kraja. U međuvremenu, bočne linije označavaju širinu terena,vodeći okomito na mrežu i definišući bočne granice terena.[15]

Središnja linija

Središnja linija je još jedna ključna oznaka. Proteže se od NVZ-a do osnovne linije i deli dva servisna terena. Osim što pomaže u servisu, središnja linija takođe pomaže igračima da održavaju orijentaciju i pozicioniranje tokom intenzivnih razmena.

Oznake za servisnu oblast

Za servise je neophodno prepoznati pravilan položaj. Iza osnovne linije nalaze se oznake za servisnu oblast. Server mora servirati lopticu iza ove linije, obezbeđujući pravičnu udaljenost od primajućeg igrača. Štaviše, servisi u piklbolu su ispod ruke, što zahteva jasno obeležavanje kako bi se održala uniformnost i pravičnost.[16]

Piklbol Mreža

Iako mreža nije tačno oznaka, razumevanje njenih dimenzija ključno je za savladavanje piklbola. Mreža se proteže preko širine terena, sa visinom od 86,36 cm u središtu i 91,44 cm na stranama. Blagi pad u sredini osigurava uravnoteženu igru i jednak teren za sve učesnike.[17]

Tablica poredjenja Piklbol mreže sa Teniskom,Badminton i Padel Teniskom mrežom

Karakteristika Piklbol mreža Teniska mreža Badmintonska mreža Padel teniska mreža
Visina u centru 86 cm 91 cm 152.5 cm 88 cm
Visina na krajevima 91 cm 107 cm 155 cm 92 cm
Širina 6.7 m 12.8 m 6.1 m 10 m
Materijal Različiti materijali (najčešće polietilen) Najlon ili polietilen Najlon Poliester ili najlon
Mesh (veličina rupe) Srednja Mala Mala Srednja

Uputstva za Piklbol u invalidskim kolicima

Prilagođavajući igru za inkluzivnost, tereni za piklbol u invalidskim kolicima dolaze sa malom modifikacijom. Glavna razlika je u NVZ. Igračima u invalidskim kolicima dozvoljeno je da se krecu u NVZ nakon udaranja lopte, pod uslovom da to ne čine prilikom voleja.

U suštini, razumevanje dimenzija, rasporeda i oznaka terena za piklbol ne samo da poboljšava igru, već i produbljuje poštovanje prema strateškim elementima sp

Postavljanje Sopstvenog Terena za Piklbol

Piklbol je sport koji je osvojio svet svojom jednostavnošću, pristupačnošću i dinamičnom igrom. Dok mnogi uživaju u igri na javnim terenima ili sportskim centrima, postoji sve veći broj entuzijasta koji razmišljaju o postavljanju sopstvenog terena u udobnosti svog dvorišta ili sportskog prostora. Ako spadate u ovu kategoriju, dobrodošli ste u svet domaćeg piklbola!

Neophodna Oprema i Dimenzije

Da biste postavili vaš Piklbol teren, potrebno vam je:

 • Ravna, čvrsta površina od 6.1×13.4 metara.
 • Mreža visine 86 cm u centru.
 • Trake ili boje za označavanje granica terena i zone bez voleja.
 • Reketi za piklbol i loptice.

Saveti i Trikovi za Samostalno Postavljanje

 • Poravnavanje Terena: Osigurajte da je teren ravan. Za travnate površine, razmislite o postavljanju privremene sportske površine za optimalnu igru.
 • Prenosive Mreže: Umesto postavljanja stalne mreže, koristite prenosive mreže za piklbol koje se lako postavljaju i skidaju.
 • Višenamenski Teren: Ako je prostor problem, dizajnirajte teren koji može služiti više svrha, kao što su tenis, badminton i piklbol, sa jasno različitim obeležjima.

Mere Predostrožnosti i Održavanje

 • Osigurajte da nema prepreka oko terena.
 • Redovno pregledajte mrežu, rekete i loptice zbog habanja.
 • Ako koristite trake za označavanje, osigurajte da su čvrsto postavljene kako bi se izbegli rizici od spoticanja.
 • Redovno čistite površinu terena kako biste uklonili nečistoće, što može sprečiti klizanje.
Oceni sadržaj stranice
Scroll to Top